Od jakiegoś czasu w sklepach można znaleźć coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo ich producentów nie było wielu, lecz obecnie ich liczba dynamicznie się zwiększa. Trudno się temu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko ze względu na ich smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, zawierają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratów. Nie wspominając już o produktach udających soki, w których prawie cała zawartość to syrop glukozowy, cukier czy nawet barwniki i konserwanty.
Przy tłoczonych sokach wszystko wygląda inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Owoce i warzywa są czyszczone i myte, a później wyciskane na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, którym nic się nie dzieje. Takie soki oferowane są w paru rodzajach. Dużą popularnością się cieszą tak zwane soki jednodniowe, zamykane w butelkach bezpośrednio po tłoczeniu.
Klienci sięgają też chętnie po wersje w foliowych workach. W takim przypadku producent soków ekologicznych stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co zwiększa okres ważności nawet do pół roku. Jeżeli więc ktoś lubi pić owocowe soki, to wybierać powinien te wyciskane. Są one pełne witamin i minerałów, bez dodatków i wypełniaczy. A co najważniejsze, może je pić cała rodzina, ponieważ takie soki bez problemów można dawać nawet małym dzieciom.